- Szczegóły
Zastosowanie wyrobów foliowych w gastronomii
Wyroby foliowe są w dzisiejszym świecie tak powszechne, że ich brak jest trudny do wyobrażenia. Spotykamy się z nimi na każdym kroku.
Służą do pakowania i przenoszenia niezliczonej ilości produktów. Na ich popularność wpływa fakt, że są estetyczne, niezwykle trwałe i praktyczne, a przede wszystkim przez bardzo długi czas nie tracą swoich właściwości. Wszystko to sprawia, że doskonale zabezpieczają produkty, zapobiegając ich zniszczeniu. Możemy się spotkać z różnymi rodzajami opakowań foliowych, dostosowana są one bowiem do rodzaju produktu, który jest w nie opakowany. Wszystkie są jednak produkowane z polietylenu - tworzywa sztucznego, które dzięki poddaniu odpowiedniej obróbce osiąga różną przejrzystość, grubość czy też odporność na czynniki zewnętrzne.
Szczególnym wymaganiom muszą sprostać wyroby foliowe wykorzystywane w gastronomii, ponieważ powinny być one przeznaczone do kontaktu z żywnością. Jeśli już spełnią te normy, idealnie nadają się do przechowywania i przenoszenia różnego rodzaju produktów spożywczych - zarówno o stałej konsystencji, ale także sypkich czy płynnych.
Wyroby foliowe w gastronomii mają niezliczone ilości zastosować. Do najpopularniejszych produktów w tej kategorii należą:
- woreczki śniadaniowe,
- folia w rolce,
- folia do pieczenia,
- woreczki strunowe do przechowywania żywności,
- rękawice jednorazowe do kontaktu z żywnością,
- i wiele innych.
Wyroby foliowe mają zastosowania zarówno w fabrykach zajmujących się produkcją żywności, w restauracjach i punktach gastronomicznych, a także w użytku domowym. Dzięki nim żywność jest zabezpieczona przed kontaktem z czynnikami zewnętrznymi, a jej bezpieczne i higieniczne przechowywanie i przenoszenie nie stanowi problemu. Wszystko to sprawia, że wyroby foliowe zyskują przewagę nad innymi i są tak chętnie wykorzystywane. Aby mieć pewność, że są bezpieczne w kontakcie z żywnością, należy wybrać sprawdzoną firmę zajmującą się sprzedażą tego typu produktów.