Zastosowanie tacek z aluminium

tacki aluminiowe

Tacki z aluminium są ogólnodostępne, niedrogie a przy tym funkcjonalne. Ich zaletą jest również niska gramatura oraz odporność na wysokie temperatury. Co więcej, jest to materiał, który podlega recyklingowi, więc jest bezpieczny dla środowiska. Trudno więc się dziwić, że tacki wykonane z tego materiału są tak chętnie wykorzystywane w branży gastronomicznej, a także do domowego użytku. W jakich sytuacjach warto po nie sięgnąć?

 

Tacki z aluminium – do czego mogą się przydać?

Tacki z aluminium są wykorzystywane do pakowania wyrobów garmażeryjnych. Gotowe dania kupione w sklepie często należy podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce, a w tej roli świetnie sprawdza się aluminium. Po tego typu rozwiązania sięgają też restauratorzy, serwujący potrawy takie jak makarony zapiekane z serem, pasztety czy desery podawane na ciepło. Tego rodzaju tacki są używane również na stacjach benzynowych lub miejscach typu fast food, w których klientowi zależy na szybkim otrzymaniu posiłku. Zaletą korzystania z aluminium jest też fakt, że nadaje się ono do recyklingu, więc jest bezpieczne dla środowiska.

W sezonie wiosenno-letnim często organizuje się grille, podczas którego serwowane są mięsne specjały, a także zapiekane warzywa. Ze względu na odporność na wysokie temperatury potrawy można przyrządzać na tackach z aluminium. Dzięki nim tłuszcz nie spada na węgiel, a więc nie wydzielają się szkodliwe dla zdrowia substancje. Co więcej, na takich podkładkach można później zjeść soczystą karkówkę, kiełbaskę czy tofu, a następnie ją wyrzucić. W ten sposób nie trzeba po zakończonym spotkaniu zaprzątać sobie głowy myciem naczyń. Również podczas domowych spotkań w większym gronie, warto skorzystać z aluminiowych tacek. Można na nich podgrzać potrawę w piekarniku bez potrzeby przekładania specjału do specjalnego naczynia. Ten materiał szybko się nagrzewa, dzięki temu, że dobrze przewodzi ciepło, co pozwala zaoszczędzić trochę czasu.


 

CZŁONEK POGOŃ SZCZECIN BUSINESS CLUB

pogoń herb