- Szczegóły
Wyroby papierowe w gastronomii
W restauracjach, barach, kawiarniach czy różnego typu jadłodajniach często oprócz jedzenia posiłków na miejscu możliwe jest również ich pakowanie na wynos. Używa się do tego różnorodnych pojemników wykonanych najczęściej z tworzyw sztucznych lub papieru. Ten ostatni materiał jest szczególnie godny uwagi, ponieważ bardzo łatwo i szybko podlega rozkładowi, możliwy jest również jego recykling i dzięki temu ponowne wykorzystanie.
Aby w jak największym stopniu zmniejszyć zużycie plastiku, coraz częściej w gastronomii używa się jednorazowych papierowych talerzy, kubków, a nawet słomek do napojów. Dzięki temu redukujemy ilość plastiku trafiającą na wysypiska i zanieczyszczającą nasze rzeki oraz inne zbiorniki wodne.
Papier w różnych zastosowaniach
W gastronomii papier może mieć bardzo wiele zastosowań, do niektórych funkcji używamy go od dawna, a w przypadku innych z powodzeniem zaczyna zastępować tworzywa sztuczne, co w ostatecznym rozrachunku można uznać za korzystne dla środowiska. Z papieru produkowane są najczęściej:
- jednorazowe serwetki stołowe o rozmaitych wzorach, kolorach i grubościach, dzięki czemu łatwo znajdziemy pasujące do każdego pomieszczenia i dekoracji stołu;
- czyściwo bardziej odporne na rozdzieranie podczas czyszczenia niż zwykły papier; pozwala na dokładne czyszczenie albo szlifowanie powierzchni różnego rodzaju naczyń używanych do przyrządzania posiłków;
- torby przeznaczone na jedzenie na wynos, których można używać zamiast plastikowych; dodatkowo na ich powierzchni łatwo nadrukować nazwę danego lokalu, co stanie się pewną formą reklamy;
- jednorazowe kubeczki i talerze, często dla większej trwałości wykonane z papieru nasączonego polietylenem, aby nie przeciekały. Z tego względu trudno jednoznacznie mówić o ekologiczności tych naczyń jednorazowych, jeśli zawierają domieszkę tworzyw sztucznych. Jednak mimo wszystko jest to dużo mniejsza ilość tworzywa, niż gdyby w całości wykonano je z plastiku;
- słomki do napojów, które znajdziemy w coraz większej liczbie kawiarni. Wprawdzie są mniej trwałe od plastikowych, ale ulegają biodegradacji i dzięki ich użyciu produkuje się mniej odpadów.