W jakich opakowaniach nie wolno trzymać żywności?

opakowania na żywność

To, w czym przechowujemy żywność, nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Niektóre opakowania mogą wchodzić w interakcje ze związkami obecnymi w żywności, zmieniając jej smak oraz wpływając na wartości odżywcze. Z tego względu zawsze powinniśmy wybierać opakowania, które są dopuszczone do kontaktu z produktami spożywczymi.

Wyjaśniamy, jak przechowywać żywność, aby nie szkodziła naszemu zdrowiu.

 

Jak przechowywać produkty spożywcze?

Wybór opakowań do przechowywania żywności jest dość trudny. Na rynku dostępnych jest wiele różnego rodzaju produktów, które powinniśmy dostosować do ich przeznaczenia. Foliowe woreczki i papierowe torebki mogą być np. stosowane w celu pakowania drugiego śniadania do pracy lub szkoły, jednak nie zawsze sprawdzą się w przypadku przechowywania żywności w lodówce lub zamrażarce. To, jakie opakowanie wybierzemy, zależy od tego, jakie produkty będziemy w nim przechowywali, jak długo i w jakiej temperaturze.

Wybierając opakowania z tworzyw sztucznych, powinniśmy zwrócić uwagę, czy nie zawierają one szkodliwego bisfenolu A (BPA), który może przyczyniać się do rozwoju m.in. nowotworów. Opakowania do żywności nie mogą zmieniać jej smaku, zapachu oraz wpływać na jakość np. zmniejszając wartości odżywcze lub przyczyniając się do szybkiego psucia się produktów spożywczych.

 

W opakowaniach, z jakiego materiału wolno przechowywać żywność?

Jeżeli chcemy opakować produkty kwaśne, nie powinniśmy wybierać opakowań z metalu, zwłaszcza z aluminium oraz folii aluminiowej. Z aluminium reagują m.in. kwasy z kiszonek oraz świeżych owoców i warzyw. Opakowania z tworzyw sztucznych możemy stosować w celu przechowywania większości produktów spożywczych. Warto w tym przypadku sprawdzić, czy pojemniki oraz woreczki są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Rynek przepełniony jest wieloma produktami, które niestety, nie spełniają norm, co wpływa na stan naszego zdrowia. Do domowego zastosowania najlepiej nadają się wielorazowego użytku opakowania z wysokiej jakości plastiku, które możemy szczelnie zamknąć oraz przechowywać w lodówce i zamrażalniku. Do przechowywania żywności, nie nadają się opakowania, które nie mają odpowiednich certyfikatów, są uszkodzone lub wydzielają zapachy. W przypadku opakowań stosowanych w sklepach spożywczych, barach, restauracjach, piekarniach itp. zawsze muszą one spełniać określone normy jakości i zostać dostosowane do oferowanego klientom asortymentu. Do przechowywania żywności nie stosujemy:

  • opakowań służących do innych celów,
  • opakowań uszkodzonych,
  • opakowań nieszczelnych,
  • opakowań, które są trudne do utrzymania w higienicznej czystości,
  • opakowań niedopuszczonych do kontaktu z niską temperaturą, jaka panuje w lodówce lub zamrażarce.

 

CZŁONEK POGOŃ SZCZECIN BUSINESS CLUB

pogoń herb