Typy naczyń jednorazowych
- Szczegóły
Jednorazowe naczynia bardzo ułatwiają nam codzienne życie. Nie musimy martwić się o zmywanie, bo po użyciu wyrzucamy je po prostu do kosza. Korzystamy z nich nie tylko w domu, ale też w pracy, przy zamawianiu jedzenia na wynos i w tak modnych obecnie dietach pudełkowych. Nietrudno odpowiedzieć, jakie są powody tak dużej popularności naczyń jednorazowych, jednak czy kojarzymy wszystkie ich rodzaje? Zapraszamy do przeczytania artykułu na ten temat.
Jakie wyróżniamy naczynia jednorazowe?
W wielu sytuacjach naczynia jednorazowe z powodzeniem mogą zastąpić te tradycyjne wykonane ze szkła lub porcelany. Możemy wyróżnić między innymi najczęściej stosowane:
- Kubki- nie może ich zabraknąć na żadnym przyjęciu, będą pomocne przy podawaniu kawy, herbaty oraz zimnych napojów.
- Talerze z papieru lub plastiku, dostępne w różnych rozmiarach. Łatwo je dopasować do potrzeb użytkowników.
- Miseczki i flaczarki, które będą doskonale do podawania zup, ciepłych posiłków oraz deserów na przykład na plenerowej imprezie, czy grillu.
- Kieliszki i kufle, świetne do częstowania trunkami takimi jak piwa, wina i szampany. Żaden sylwester czy biesiada na świeżym powietrzu nie mogą się bez nich obyć.
- Tacki za pomocą których łatwo można rozdzielić mięso z grilla czy wędliny i ciasta pomiędzy uczestników.
Jakie materiały wykorzystywane są do produkcji naczyń jednorazowych?
Zazwyczaj naczynia jednorazowe wykonuje się z papieru oraz tworzyw sztucznych, które dzielą się na polipropylen, poliwęglan, polistyren i styropian. Produkty z tworzyw sztucznych są zazwyczaj lekkie, podlegają recyklingowi i można je szybko umyć. Wiele z nich jest odporna na wysokie temperatury i przeciekanie. Z kolei papier to świetny wybór, jeśli zależy nam na niskiej cenie i lekkości materiału.