Techniki produkcji naczyń jednorazowych
- Szczegóły
Naczynia jednorazowe są naprawdę szeroką grupą produktów, wykorzystywaną zarówno przez osoby prywatne, jak i przedsiębiorstwa. Tego rodzaju wyposażenie ma ogromne znaczenie w przypadku branży gastronomicznej, gdzie bardzo często znajdują zastosowanie podczas wydawania posiłków na wynos. Z naczyń jednorazowych korzystają również biura, szkoły, są używane w domach, na piknikach, różnego rodzaju imprezach i w wielu innych sytuacjach.
W jaki sposób produkowane są naczynia jednorazowe?
Naczynia jednorazowe mogą być wykonane z różnych materiałów, takich jak papier, tektura, tworzywa sztuczne i bambus. Każdy z tych materiałów ma swoje zalety i wady, które wpływają na proces produkcji i ekologiczność produktu. Naczynia eko, czyli jednorazowe produkty wykonane z papieru lub tektury powstają w procesie, do etapów którego zalicza się cięcie, klejenie oraz formowanie naczyń.
Produkcja naczyń jednorazowych z tworzyw sztucznych jest nieco bardziej skomplikowana. Polega ona na wtryskiwaniu stopionego tworzywa do form. Po jego ostygnięciu naczynia są gotowe do użytku. Opakowania z bambusa nie są jeszcze tak popularne, jak dwa wcześniej wspomniane produkty, jednak używa się ich coraz częściej. Podczas produkcji pędy bambusa są cięte, formowane i suszone na specjalnych formach, umożliwiających uzyskanie prawidłowego kształtu naczyń.
Jak jeszcze mogą być produkowane naczynia jednorazowe?
Obecnie bardzo dużą wagę przywiązuje się do stanu środowiska. Z tego też powodu rozpoczęto poszukiwania surowców oraz metod, które umożliwią stworzenie jednorazowych naczyń zdatnych do recyklingu. Takim produktem są elementy produkowane z trzciny cukrowej, a konkretnie z wytłoczyn powstałych podczas procesu wyciskania soku. Obecnie coraz więcej naczyń jednorazowych nadaje się do recyklingu.