Recykling w gastronomii. Największe wyzwania

Nie ulega wątpliwości, że lokale gastronomiczne produkują duże ilości odpadów, co naturalnie nie jest obojętne dla naszego środowiska. Z tego powodu wielu właścicieli tego typu obiektów decyduje się na wdrożenie nowoczesnych rozwiązań w myśl założeń ruchu less waste oraz tradycyjnego recyklingu.

 

W jaki sposób można prowadzić recykling w gastronomii?

Jak już zostało wspomniane, w gastronomii największy problem stanowią duże ilości śmieci. Niestety nie sposób znaleźć skuteczną metodę na ich znaczne ograniczenie, gdyż w większości przypadków jest to w zasadzie nieuniknione zjawisko. Lokal nie ma bowiem wpływu na takie czynniki jak na przykład rodzaj opakowań kupowanych produktów.

recykling w gastronomii

Zdaje się, że zupełną podstawą jest poprawny recykling odpadów. Wbrew pozorom nie jest to szczególnie wymagające przedsięwzięcie. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka kubłów oraz odpowiednie worki do segregacji śmieci. Na początku może wydawać się to nieco problematyczne, jednak po kilku dniach wszyscy pracownicy z pewnością przyzwyczają się do nowych zasad.

W każdym lokalu gastronomicznym znajdują się naczynia jednorazowe. Są one zupełnie niezbędne do wydawania dań na wynos. Z reguły właściciele decydują się na zakup modeli plastikowych. Jeżeli chcesz jednak chcesz działać w myśl ruchu less waste, wybierz naczynia eko. Twoi klienci z pewnością docenią taką zmianę.

Pozostając w temacie naczyń jednorazowych w restauracjach, warto zwrócić uwagę na resztki pozostawiane przez gości spożywających danie na miejscu. Zamiast wyrzucać pozostałości z posiłku, można zaproponować klientowi opakowanie, aby mógł zabrać niedokończoną potrawę do domu. W ten sposób zmniejszysz ilość produkowanych tzw. odpadów pokonsumenckich.

Zdarza się również tak, że dane produkty nie zdążą być wykorzystane przed upływem terminu ważności. Pamiętaj, że możesz przekazać je do banku żywności oraz na inny szczytny cel. Warto także dobrze planować dostawy oraz na bieżąco monitorować stan asortymentu w lokalu.

 

 

CZŁONEK POGOŃ SZCZECIN BUSINESS CLUB

pogoń herb