Jakie właściwości mają folie spożywcze?

Folia spożywcza cechuje się przede wszystkim tym, że przeznaczona jest do bezpiecznego przechowywania żywności. Nie wpływa w żaden sposób na smak, zapach czy właściwości zapakowanych w nią wyrobów żywnościowych. Znajduje szerokie zastosowanie w branży gastronomicznej, a także w codziennym życiu. Przekonaj się, jakie są jej najważniejsze właściwości.

 

Różne rodzaje folii spożywczej

Przede wszystkim podkreślić należy, że folia spożywcza występuje w rozmaitych rodzajach i wariantach. Urozmaicony wybór wynika w tym przypadku przede wszystkim z powszechnego i bardzo częstego zastosowania tego typu opakowań. Celem zawsze jest bezpieczne i wygodne przechowywanie żywności. Są to głównie rozmaitej wielkości woreczki i reklamówki.

folia

Folie powstające z tworzyw sztucznych są najbardziej popularne, chociaż nie nadają się do obróbki termicznej (pod wpływem wysokich temperatur ulegają stopieniu). Zapewniają jednak wyjątkową szczelność, więc ani ciecze, ani zapachy nie są w stanie się przedostać. To właśnie z tego powodu stanowią świetne zabezpieczenie żywności przed kontaktem ze środowiskiem zewnętrznym. Nadają się do pakowania produktów przeznaczonych do mrożenia.

Nieco innymi właściwościami wyróżniają się folie do zgrzewania, które również wykorzystywane są w branży spożywczej. Są one przeznaczone do pakowania próżniowego wyrobów żywnościowych. Cechują się odpornością na temperatury i uszkodzenia, świetnie chronią przed wilgocią czy zanieczyszczeniami i skutecznie zatrzymują zapachy.

 

Cechy i zastosowanie folii aluminiowej

Szczególnym rodzajem folii do pakowania żywności jest folia aluminiowa, która również znajduje wszechstronne zastosowanie zarówno w branży gastronomicznej, jak i w domowych kuchniach. Nadaje się idealnie do przygotowywania posiłków w wysokich temperaturach, szczególnie przy długotrwałej obróbce w piekarniku.

Składa się z dwóch stron o odmiennych właściwościach — jednej matowej pochłaniającej ciepło, a drugiej błyszczącej, która je odbija. Podczas przygotowywania potraw w piekarniku najlepiej nakryć naczynie w taki sposób, by strona błyszcząca folii była skierowana do środka. W ten sposób matowa powierzchnia będzie chłonąć gorąco powstające w piekarniku, a błyszcząca odbijać ciepło generowane przez potrawę. Jeśli jednak przechowujesz produkty spożywcze w folii aluminiowej, powinieneś postąpić odwrotnie, gdyż w ten sposób można dłużej utrzymać świeżość żywności.

 

CZŁONEK POGOŃ SZCZECIN BUSINESS CLUB

pogoń herb