- Szczegóły
Czemu papier do pieczenia jest silikonowany?
Pieczenie ciast i ciastek jest dla wielu osób bardzo przyjemną czynnością, w której z niecierpliwością czeka się na efekty i ma nadzieję, że za każdym razem ciasto wyrośnie na odpowiednią wysokość.
Czasem jednak już po wyjęciu pięknie upieczonego ciasta lub innych drobniejszych wypieków pojawia się pewien problem, ponieważ nie można ich ładnie oddzielić od blachy, mimo że została ona posmarowana tłuszczem. Próbuje się wtedy z wielką ostrożnością podważać spód ciasta nożem i stosuje wiele innych zabiegów, aby nie zniszczyć gotowego wypieku, a jednocześnie wyjąć go z formy, aby móc podać na stół. Aby do takich sytuacji nie dochodziło i aby uniknąć stresu związanego z wyjmowaniem ciasta z formy, warto skorzystać z nowoczesnych rozwiązań i kupić silikonowany papier do pieczenia.
Papier do pieczenia pokryty silikonem
Jeśli chcemy, aby gotowe ciasto zawsze ładnie odchodziło nam od formy, warto wybrać silikonowy papier do pieczenia, który zapewnia za każdym razem bardzo dobry efekt i uniknięcie przywarcia naszych wypieków do blachy. Tego typu papier został z obu stron pokryty silikonem, co zapobiega również przypaleniu ciasta. Zwykły papier musielibyśmy przed pieczeniem pokryć warstwą tłuszczu, a i tak nie mielibyśmy pewności, czy ciasto da się ładnie od niego oddzielić. Natomiast silikon tworzy śliską warstwę, która zapobiega przywieraniu ciasta i pozwala na jego bezproblemowe odchodzenie od formy po upieczeniu. Materiał ten jest odporny na wysokie temperatury, dzięki czemu możliwe jest nawet jego wielokrotne używanie.
Oprócz wykładania spodów blach do pieczenia papier silikonowany ma również inne interesujące zastosowania:
- umieszcza się go na wierzchu ciasta, aby zachowało swoją wilgotność i za bardzo nie wyschło;
- używać go można do obróbki i przygotowywania ryb, ponieważ nie przepuszcza wilgoci, tłuszczu ani żadnych zapachów;
- nadaje się do rozdrabniania przypraw, które wystarczy owinąć w papier, a następnie rozdrabniać za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa.